Reis met mij mee!

Alle reisverhalen, spots, cabins, huisjes, en traveltips verzamel ik hier voor jullie. Voorzien van foto’s en mijn eigen travelstories. Reis je met mij mee?

 

LAVERTEZZO, ZWITSERLAND

Door Chris Burkard is de reis richting Lavertezzo ontstaan. Al jaren volg ik hem via instagram omdat hij naast surfen ook hele mooie natuurfoto’s maakt en ik door zijn foto’s altijd geïnspireerd raak om weer te gaan reizen. De meest prachtige foto’s zag ik voorbij komen via zijn instagram account en toen Lavertezzo voorbij kwam stond dit dorpje al snel bovenaan mijn lijstje. Reis je eerst met mij mee naar Lavertezzo, Zwitserland?

Lavertezzo is een dorpje met zo’n 1200 inwoners en inmiddels een behoorlijke trekpleister voor iedere toerist die van bergwandelingen en blauwe heldere rivieren houdt. Een klein beetje actief moet je wel zijn voor dit dorpje want heel veel winkels of terrassen of andere gelegenheden zijn er niet, wel ontdek je de Zwitserse natuur, de bergen en mooiste vergezichten die Zwitserland kan bieden zonder er een hele dure reis van te maken.

Lavertezzo

Na onze landing op het vliegveld van Milaan huurden we een auto en vertrokken we richting Zwitserland, door een gebrek aan een vignet (ja help, ik ben niet zo goed georganiseerd), moesten we onze rit door de bergen voortzetten en dat was achteraf gezien geen slecht plan! (tip: met een vignet kan je over de snelwegen, zonder mag je toch de kleinere autowegen gebruiken maar niet via de snelweg). Bij gebrek aan tijd kan je het beste een vignet halen maar de echte avonturiers kiezen natuurlijk voor de kleine bergweggetjes.

In Lavertezzo aangekomen was de avond al aangebroken, dus betrokken wij onze slaapplek, schonken een wijntje voor onszelf in (die we eerder hadden gekocht in Italië, het land van de wijn) en genoten van de frisse berglucht om ons heen. Pas in de ochtend zagen we als eerste de brug ‘Valle Verzasca’ en de rivier onder ons raam voorbij stromen.  Wat een prachtig uitzicht!

Omdat we het stenen huisje aan de brug huurden (let op; iets duurder, 180,- per nacht, maar echt een aanrader) hadden we de brug en de rivier iedere ochtend tot 10.00 en middagen na 17.00 voor onszelf. In Lavertezzo zijn weinig slaapplekken, wat vervelend is als je iets moet zoeken maar wat zeker in jouw voordeel is als het is gelukt! Overdag is de brug namelijk een toeristische trekpleister maar na de middag moet iedereen het kleine bergdorpje weer verlaten en heb je de adembenemende omgeving voor jezelf. Overdag kan je overigens wel prachtige bergwandelingen maken rondom Lavertezzo waar je nauwelijks een toerist tegenkomt. Je kan vrijwel overal langs het ijskoude rivierwater lopen en de bergpaden lijken niet op te houden… Neem wel even jouw wandelschoenen mee, de bergweggetjes zijn niet recht zoals wij gewend zijn in Nederland.

Voor het eten hoef je niet naar dit dorpje in de bergen te gaan, er zijn nauwelijks restaurants in de omgeving en degene die er we hadden gevonden, zijn niet echt geweldig, echter wel betaalbaar, wat ons enigszins verbaasde omdat we in Zwitserland waren.

We hebben dit huisje via Airbnb gevonden en beter konden we het niet hebben,  een typisch Zwitsers stenen berghutje, recht aan de rivier en de bekende brug met een klein keukentje, een 2 persoonsbed en eetgedeelte in 1 woonruimte los van de badkamer. Geen luxe maar wel schoon en een ontzettend lieve eigenaresse die jou echt overal bij wilt helpen. Omdat wij niet de hele reis naar Zwitserland in de auto wilde afleggen, hebben we een vlucht naar Milaan geboekt en zijn we met een huurauto naar Lavertezzo gereden. Echt Ideaal!!! Het is namelijk maar 2u rijden vanuit Bergamo airport in Milaan.. en de vlucht was spotgoedkoop! Een goed alternatief dus als je niet te lang in de auto wilt zitten.  Wij gaan zeker terug naar dit mooie bergdorp net over de grens in Zwitserland om onze wandeltochten af te maken en wellicht volgende keer een duik te maken in het ijskoude water… 😉

De foto’s spreken voor zich. Lavertezzo is voor iedere natuurliefhebber een walhalla!

Tips:

Neem goede berg- of wandelschoenen mee!

Doe boodschappen in Italië, dat scheelt een hoop kosten en is ook ideaal omdat er niet zoveel restaurants in de omtrek van Lavertezzo zijn.

Denk aan een vignet! Of reis, net als ons over de kleine bergweggetjes met een prachtig uitzicht

Stenen huisje aan de Valle Verzasca: https://www.airbnb.nl/rooms/26096926?source_impression_id=p3_1565597238_WnrMPnqgWZ3wetdN

BEIEREN, DUITSLAND

We zijn gearriveerd in het noordelijkste puntje van Beieren in een plaatsje vlakbij de Konigsee! Ben je ooit bij dit prachtige meer geweest? Doen! Zeker in de herfst is dit meer prachtig door de kleuren van de blaadjes en het heldere meer. Maar het leukste van deze plek is dat je de mooiste bergwandelingen kunt maken! We wisten vooraf wel dat er bergen waren maar zo hoog hadden we niet verwacht! Je kunt met een soort skilift omhoog bij de Konigsee en bovenaan heb je meerdere wandeltochten die je kunt kiezen. De bergpaden zijn prima begaanbaar maar bergschoenen heb je wel nodig voor een langere tocht. We vonden ook hele leuke schattige berghutjes waar je kunt eten of een drankje kunt nuttigen, precies zoals je in de bergen verwacht. Qua overnachtingen, ohhhhh er is zoveel keus maar kijk vooral richting airbnb voor fijne appartementen. Helemaal conform de ‘Deutsche grundlichkeit’, in een perfect, schoon appartement dus. De hotels zijn iets wat toeristisch ingericht, wat niet onze voorkeur heeft. Overigens heb je ook vele camper plaatsen! Vlakbij dit prachtige meer en de bergen zit ook het adelaarsnest, de plek waar Hitler vroeger veel verbleef. Geen aanrader overigens voor de natuurliefhebbers onder ons, dit stukje is echt een toeristische trekpleister, waar je veel geld kwijt bent voor een korte sneakpeak. Dit hebben wij dan ook niet gedaan na veel te hebben gekletst met andere reizigers maar we snappen wel waarom deze rechtse persoonlijkheid deze plek had uitgekozen. Over het rechtse systeem in Noord-Beieren gesproken.. we zagen een beetje op tegen deze regio, precies om die reden.. maar gelukkig merkte we daar niets van. Ik denk dat deze plek ook heel erg mooi zal zijn in het voorjaar als alles groen is, dus we gaan nog een keer terug! 1 klein minpuntje aan Noord-Beieren; het is toch wel een aardig eindje rijden, dus stel je daar zeker op in.  Twijfel je nog over Noord-Beieren? Hieronder wat foto’s van de omgeving en bij vragen, stuur gerust een mailtje!